18 December 2012

Big Bad Wolf

assalamualaikum semua,

wohoo yesterday I went to Big Bad Wolf at The Mines okay.yess finally my wish come true.oh yeah,oh yeah

at first,I seriously don't know about this event eventhough The Mines is near to my house.*tiada kena mengena punnn.I know about this event when my schoolmate told me about this at twitter.I was like,"seriously,I wanna go there so much".

I heard news that all book that sell at there is about RM8-RM12! wow,it doesn't make sense since most of the book at the BBW are in english.ya know,if you buy it at MPH,it cost RM20-RM30.quiet expensive right?

sementera duit tgh pokai ni,baik pegi sana kan? at least dapatlah beli 5-6 buku ke.after that,I told my mother,

Me:Ummi jom ah pegi big bad wolf.buku kat sana murah.
Ummi:event tu smpi bile?.
Me:7 smpi 23.
Ummi:alarr lame lagi 

dipendekkan cerita,Tuhan telah memberi peluang kpd kami sekeluarga utk membeli-belah semalam.*ayat mcm kesian doo.

kite org keluar rumah pukul 12 mcm tu.lpstu makan subway.takde gambar okay.ingat rajin nak ambek gambar org makan? lpstu solat.bermulalah perjlnn kami pegi ke MIECC.


otw nak pegi sana tetibe jumpe banner besar ni.akibat cahaya matahari di ptg hari,maka nmpk situ jelah

lpstukan tgh on the way nak pegi MIECC,tetibe ternmpk satu benda ini.take a look people,


terkejut tak?

sedih tak sedih kann sebab hari sabtu tu Nu'est dtg Mines.sedih gile okay sbb Nu'est buat concert dkt dgn rumah aku.tapi bile pikir balik bukannye aku minat Nu'est sgt pun.minat Minhyun dgn JR je.kalau aku dtg,dah lame aku culik Minhyun dgn JR bawak balik rumah.hmmm

jadi kite tinggalkan cerita korea korea ni.die org pun dah balik korea dah.tgk ar nanti kalau aku pegi korea,dgn suju suju skali aku bawak balik rumah.haha

wuyyo wuyyo mcm kereta batman dah :O

entrance



keadaan di dalam

bile masuk dlm tu,aku ternganga tak terkata.*ceh tipu je.ya know,byk gile kot buku kat dlm tu.aku pun terpinga-pinga jugak.dah mcm org sesat dah.I mean,mana aku nak carik novel sophie kinsella? harry potter?.*lol jual lagi ke buku tu? lpstu aku pun carik dkt bahagian 'Fiction' dgn 'Young Adult'.nasib jumpe kan.

ayah aku semangat je beli buku resepi



tgklah buku yg kite org beli.banyak okay.sorg beli 4-5 buku.a for me,aku beli 3 buku je.bukan ape,takut tak terbace.lagi pun,tahun dpn aku naik f4.biology pun tak terbace,tergedik pulak nak bace novel kan.aku pun belum confirm lagi dpt MRSM ke tak.

some advice: bagi pencinta buku di luar sana,anda jgn risau.kalau korg beli buku byk sgt,carik je kotak.ok aku pun tak tahu mcm mane nak carik kotak sbb mak aku yg ambek.ya know,aku tgk org kat sana,sorg beli buku satu kotak tu penuh.LIKE SAPE YG TAK NAK LEPASKAN PELUANG.BUKU HARGA RM8 KOT.BUKAN SENANG NAK CARIK.KAT LUAR JUAL RM20-RM30.that's why people buy a lot of books.you know what I mean -.-'

only tumblr people know this.haha

lepas dah habis bayar,tetibe ternmpk pulak gerai jual button badges.ya know button badges die cool okay.


yg ni aku punye.FOREVER LOVE BATMAN.oh yeah oh yeah

SEXY FREE & SINGLE I'M READY TO BINGO.lol mcm lagu Suju dah


hish blur lar pulak -.-'

The Promise Of Rain:this book is about,errr I forget it.dkt belakang buku tu die tulis,'My mother died at the same day as Marilyn Monrae,August 4th 1962'.I bought this book becoz the story can be so mystery.yeah I like that

Marilyn Moon:'Marilyn Moon is an orphan with mind-blowing hyptonic powers.she can make anyone do anything she wants them to do'.hebat kan budak ni?

Mr. Monster:'My name is John Cleaver.I'm sixteen.I'm a mortician.I'm a sociopath.but i'm not a serial killer.yet.it's been almost five month since i first killed someone'.bile aku nmpk ayat it's been almost five month since i first killed someone ,I was like,"wuyyo die bunuh org.okay I must buy this book lol".


lastly this book.book about cat.act,I'm not the one who bought this book.my father bought this book and he gave it to me since my ambition is to be a veterinar.I mean how come ayah can think to bought this kind of book? yelah bile aku pegi sana,mindset aku ni nak beli novel english.any novel english that mystery and interesting.i never thought to buy book about cats.so yeah i'm gonna read it

that's all from me.for those yg tak pergi lagi,korg ade mase lagi until this sunday.oh yeah ohyeah.bye

wassalam

06 December 2012

That moment when my cats went out

assalamualaikum,

so today me,my mother and my younger brother went to Jabatan Perkhidmatan Veterinar,Wilayah Persekutuan.to be honest,i forget the name,Jabatan blablabla Veterinar.

we went there to medical check up our cats.does my english correct? correct me if I'm wrong.

I will introduce our main character


KOKO si gemuk

Koppee yg agak kurus lar jugak

so pepagi buta lagi mak aku dah ajak aku pegi jumpe vet.mak aku ckp keluar rumah pukul 8.30 pagi.ye ye lar 8.30 kan.mata semua tahan ngantuk.tinggal nak tidur balik je.last2 kite org keluar 9.30 jugak.nmpk tak perjanjian melayu di situ?

aku pun mulalar terkocoh-kocoh carik 2 ekor kucing ni.kadang2 die org pegi blkg.kadang2 die org naik atas.selalunye KOKO selalu tidur atas sofa.sofa ikea ok.saje je nak feel jadi kucing bandar.gedik

KOPPEE ni rendah diri sket.tidur dkt kerusi meja makan.no matter what kat situ jelah tmpt die.susah sket nak cari die ni since badan die gelap.warna pun nak same dah dgn kerusi tu and that's why name die KOPPEE.hehe


see? pagi-pagi buta dah tido.dasar kucing pemalas

gaya tak boleh blah lagi woiii

maka selepas selesai mengejutkan 2 ekor kucing pemalas ni,maka bermulalah ekspedisi memasukkan mereka ke dlm sangkar.berapa byk 'maka' dah ni? haha


kalau tgk betul2,sangkar ni sebenarnye sangkar anjing.nmpk bentuk tulang tu? agagaga.lantaklah kan.sape kesah.kite org beli dkt kedai kucing dkt dgn rumah aku.since sangkar ni besar,so kite org beli jelahkan.muat utk 2 ekor kucing.kire oklah tu.sangkar ni harga die dlm 95 kot.

eleehhh buat muke cuak.eellehh elehhh


nasib muat :p

lps dah masukkan dlm sangkar,ape lagi bawak pegi jumpe vet lar.

jadi inilah tmpt Jabatan blablabla tu

close up okay,kot tak nmpk ke :p



so i tell you something.'penjara' ni sebenarnye khas untuk anjing.yelah,kot kalau anjing tu merayau-rayau ke.so,buat sementera waktu,simpan anjing tu kat sini dulu sementara menunggu giliran.


for your information,kite kena ambek giliran dulu.nombor giliran die mcm dkt klinik,hosp,etc.mane boleh main masuk je.


keadaan di dalam.agak serabut sikit ye sbb semua org menunggu dgn penuh kesabaran.kat sini mcm binatang boleh nmpk.kucing,anjing,arnab pun ade.tp most of them bawak kucing lar.so far tak pernah nmpk lagi burung ke,hamster ke.

actually,this is my second trip pegi situ.

lukisan

sedikit info tentang si manja anda




nak close up? tgk bawah ni

nmpk tak kebaikan pemandulan di situ?

jadi itulah gambar yg smpt aku ambek.kalau ambek gambar kang nnti ade org tegur.tak boleh ambek gambar la hapelah.gedik haha

jadi bagi pemilik kucing di luar sana (ayat tak boleh blah lagi),bawaklah kucing anda ke sini utk pemeriksaan.BAYARAN DKT SINI MURAH GILE.LAGI MURAH DRPD KLINIK SWASTA BIASA.TRUST ME.

that's all.wassalam :)

03 December 2012

Ujian Kelayakan Kemasukan ke MRSM

my favourite cat ever

Sooo assalamualaikum everyone! Woohoooo, I alrdy finished my SPM yeay. No I'm joking haha

Actually, I just ended my UKKM. What is UKKM? UKKM means Ujian Kelayakan Kemasukan ke MRSM. The name can't be any longer. Luckily I didn't do any typo.

the offer letter

My dad is the one who apply MRSM for me. Honestly this is my first time I sited for UKKM. So, I'm a little bit nervous. I already received the offer letter. I took this exam at Serting, Negeri Sembilan. Sorry to say, but i've never heard a place in Malaysia that called Serting honestly even though i've alrdy live here about 15 years old. Bad malaysian I am. Sorry once again

My dad said that this place is about 3 hours from my house. Erm quite far from my house but not that far actually. But anyway, I challenged myself to take this exam at that kind of place. I took this exam last wednesday (28 nov 2012), from 2pm until 5.30 pm in the evening. 

The rules are;

Sila bawa Kad Pengenalan dan Angka Giliran PMR. (please bring your identity card and angka giliran PMR slip)
The easiest one. Just bring your beloved identity card and your angka giliran PMR slip since this exam required these things. You might be disqualified if you didn't bring these things.

Anda perlu berada di pusat ujian 15 minit lebih awal. (you must arrive at the place 15 minutes early) 
I reckon you to leave your house early. For me, I leave my house about 11am. I arrived there about 1pm. If your house is near to any MRSM place where you take this exam, you can leave your house late if you want :p

Pakai pakaian seragam (wear school uniform)

This is the sucks rule ever. I don't like to wear my school uniform outside from my school. The unifrom doesn't that fashionable lol. Either you like your school uniform or not, you still have to wear it. Even you looks ugly in it haha. But the problem is, you might forget where you put your school uniform since it's a long holiday haha. Better check first or buy the new one lol.

I'm such a good girl that I iron my school uniform at the night before I take the exam. Like a boss meh.

Bawa air dan makanan (bring water and food)

Bring anything like biscuits incase if you are hungry since they didn't provide any food and water. Bring the simple one. If you want the heavy one, just bring it. Everybody deserve and have right to eat :p


Bawa kalkulator (bring calculator)

People always take this one not seriously. This is important to calculate anything that the questions needed. You gonna cry a river if you don't bring it. Don't forget to bring your stationery like pencil and such.


aku letak lagi gambar kucing gemok ni.obses sgt aku ni

UKKM consist of 3 test:
  • Mathematics Test [40 questions]
  • Science Test [50 questions]
  • Personality Test [100 questions]
The good news is, you have to answer those questions using computer. Great isn't? Noted that all these questions are in objective, so don't worry too much. I don't know if this allow or not, but I just wanna give you example for the personality test. The personality test is quite weird lol. It's like unnecessary questions. For example, "what present you want for your birthday?".

At MRSM Serting, I answered the questions in the computer lab at the second floor. The computer lab is super cool. They use computer that have thin screen you know like kind of tv.

I will show you photos that I took by myself since this is my first and last visit to this cool place. Pretty sad actually. Sorry, it's not from google image.






see my shadow? yeah i'm wearing school uniform at that time :p





Updated 12 May 2015
For those who read this post, hello hi huhu. I'm 18 y/o now. Thanks for drop by to read this old post. I took this exam when I was 15 y/o and it was 3 years ago. Actually I didn't managed to enter to any mrsm. No worries, rezeki Allah tu luas. Just finished spm like 6 months ago and I'm here currently counting days to enter university. 

Oh well, I alrdy miss this place. Good luck for those who will take this exam. May Allah ease everything. Thanks for reading. I hope this will help you a little bit. Don't nervous too much and keep praying to Allah.

ok bye. Wassalam :)

12 February 2012

Tutorial: Center Header (Simple Template)


FIRST:Dashboard>Design>Template Designer
SECOND:Advanced>Add CSS
THIRD:bile korg tekan 'Add CSS' tu,die akan ade tmpt kosong.lepastu korg ltk code kat bwh ni kalau korg nak header korg center:

#header-inner img {
margin-left: auto;
margin-right: auto;
}


kalau tak de error,bolehlar tekan save! but remember,this tutorial is only for those who use Template Designer.okbye !

11 January 2012

second tutorial



so,mcm mane nak buat sidebar yg tak berapa gempak mcm gambar atas ni? let me show you ^^

Amaran:Tuto ini hanya utk Simple Template SAHAJA.

first carik code ni:

h2 {

lepastu past code ni kat bawah die:



text-align: center;
-moz-border-radius-topleft: 10px;
border-top-left-radius: 10px;
-moz-border-radius-topright: 10px;
border-top-right-radius: 10px;
background:#000000;
padding: 6px 13px;
letter-spacing:1px;


Teka-Teki Teka-Teko,Ular Mati Isap Rokok:


Kaler Oren:boleh tukar center,left or right.
Kaler Kuning:boleh tukar smpi seratus pun boleh.ikut suka.
Kaler Green:boleh tukar kat sini


lepas dah letak kode tu,jgn lupa preview dulu ye anak-anak.kalau rasa dah puas hati dan takde error sume benda tu,bolehlar save!


sorry sesangat.tutorial ni simple je.kalau ade error memandai lar korang.tapi actually,tutorial ni boleh je untuk mane-mane template.Denim ke,Wash Denim ke,seluar jean denim ke.eh,silap plak ^^


okey,itu sahaja.doakan saya utk PMR .babai ^^